Danende Topluluğu olarak düzenlediğimiz Monokl Okumaları etkinliğimizin 2019 – 2020 döneminin Tanışma Programı 27 Ekim 2019 tarihinde Üsküdar Gençlik Merkezi’nde gerçekleşti.
Danende Topluluğu olarak bu sene üçüncüsü düzenlenen Monokl Okumaları projemizde bizim kim olduğumuzdan, neler yaptığımızdan, nasıl bir gidişat izlediğimizden, geleceğe dair hedeflerimizden ve Eğitim Komisyonu çatısı altında yapmayı istediğimiz diğer projelerimizden kısaca bahsettik.
Öncelikle Yönetim Kurulu ve Eğitim Komisyonu üyelerimizden Melike Turgut, programın açılış konuşmasını yaptıktan sonra Danende Topluluğu Yönetim Kurulu Danışmanımız Ramazan Aydın’ı sahneye davet ettiler. Ramazan Aydın, gençlere, gençlik hareketlerinin önemine şu sözlerle değindiler: “Gençler öyle boş işler yapmıyorlar. Gençler boş iş yapıyor diyenler, gençleri tanımayanlardır.” Ve sözlerini şu şekilde sonlandırdılar: “Monokl Okumaları’da bir hususa dikkat etmenizi istiyorum. Biz burada kişileri değil, fikirleri tartışıyoruz.”

Sonrasında Danende Topluluğu Yönetim Kurulu Genel Başkanımız İsmail Yılmaz sahneye çıktılar. Konuşmalarına şu sözlerle başladılar: “Bizleri bir arada tutan, dünyaları değiştiren ve fikirleri kuran tek bir cisim; kitaplar. Kitaplar bizleri bugün burada buluşturuyor.” Aliya Izzetbegoviç’in konuya ilişkin bir sözüyle devam eden İsmail Yılmaz, kitap okumanın önemini şöyle ifade etti: “Biz insanlar, okuduğumuz kitaplar neticesinde bir yolda olmaya, yol üzerinde kendi dünyalarımızı ve kendi fikirlerimizi oluşturmaya başlıyoruz. Ve her yeni kitapta, her yeni sayfada, her yeni satırda biz bunları oluştururken kendi dünyamızın nasıl olması gerektiğini, neyi inşa edip neyi yıkmamız gerektiğini biz kendimiz belirliyoruz. Aliya’nın çok güzel bir sözü var, ‘Kitap okumak, özgürlüğe doğru uçmaktır.’ Ve özgürlüğe çıkan bu yolda neyi yapıp neyi yapmayacağımız bizlere kalmıştır.” Bu doğrultuda gençlerin birçok şey yaptıklarından ve fırsat verildikçe de daha fazla şey yapacaklarından emin olduğunu ifade ederek konuşmalarını bitirdiler.

Son olarak Eğitim Komisyonu Başkanımız Emre Soysal sahneye çıktılar. Komisyon olarak yapmış olduğumuz toplantılarımızdan kısaca bahsederek bu toplantılar doğrultusunda gerçekleştiriyor olduğumuz ve gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz projelerin içeriklerine değindiler. Monokl Okumaları projesine geldiğimizde, başlangıçta Monokl isminin Fransızca ’da “tek çerçeveye sığdırılmış gözlük” anlamına geldiğinden ve bu ismin seçilmesinin nedeninin de “dikkatli okumaya binaen”, buna atıfta bulunmak adına olduğundan bahsettiler. İçeriğine değinmeden önce, geçmiş iki seneden farklı olarak bu sene bir tema belirlediğimizden ve bu temanın da “İnsan Olmak ve Ötekileştirmek” olduğundan söz ettiler. Peki neden bu tema? “Günümüzde ülkemize veya dünyaya baktığımızda, bölgesel veya küresel olarak ötekileştirmenin gözle görülür bir şekilde arttığını fark ediyoruz. Yalnızca etnisite üzerinden değil; cinsiyet üzerinden, din üzerinden ayrımcılık hat safhada. İnsan olmak da ötekileştirmek de ortaya yeni çıkmadı. İnsan olmanın tarihi ne kadar eski ise, insanlık nereden başladıysa, aslında ötekileştirmenin tarihi de oradan başladı” sözleri ile bu temayı neden seçtiğimizi ve temanın ne derece önemli olduğunu ifade ettiler. 8 kitap 9 konuk ile bu sene bu tema altında okumalar yapacağımızdan ve hem katılımcılarımızın hem de konuklarımızın ağzından bu temanın ayrıntılarına olabildiğince değineceğimizden bahsederek sözlerini şöyle sonlandırdılar: “Biz şu ana gönderilen varlıklar değiliz. Şu an geçmişe ve geleceğe şahit oluyoruz. O yüzden biz sadece andan değil, tüm zamanlardan sorumluyuz.” Katılımcılarımızla da tek tek tanıştıktan sonra hepimizin yüzündeki tebessümle programımızı noktaladık. Misafirlerimize teşriflerinden ötürü teşekkür ederiz. Sevgiyle…

