MONOKL OKUMALARI – TANIŞMA PROGRAMI
03.01.2021
Danende Topluluğu olarak düzenlediğimiz Monokl Okumaları etkinliğimizin 2020 – 2021 döneminin Tanışma Programı 3 Ocak 2021 tarihinde online olarak gerçekleşti.
Danende Topluluğu olarak bu sene dördüncüsünü düzenlediğimiz Monokl Okumaları projemize pandemiden ötürü geç başlamak durumunda kaldık. Aynı zamanda Genel Başkanımız İsmail Yılmaz rahatsızlıklarından ötürü programa katılamadılar.

Online programımızda kim olduğumuzdan, neler yaptığımızdan, Monokl Okumaları programını gerçekleştirmemizin sebeplerinden söz ettik. Öncelikle Eğitim Komisyonu üyelerimizden Berre Tuğrul, programın açılış konuşmasını yaptıktan sonra Danende Topluluğu Yönetim Kurulu Danışmanımız Ramazan Aydın’ı konuşmaları için davet ettiler. Danışman Hocamız, gençlik hareketlerinin ne derece önemli olduğuna şu sözlerle değindiler: “Türkiye’de dernek anlayışı birçok yerden çok daha farklı noktalarda değerlendirilmiştir. Biz, özellikle üzerimize düşen ve kendimizin dışında diğer insanlara yardımcı olabilmek, diğer insanlarla bir şeyi paylaşabilmek adına dernekler, vakıflar, STK’lar kurarız. Ve bu sivil toplum kuruluşlarında da tamamen gönüllü olarak hizmetler yaparız. Belirli bir amacımız, gayemiz, derdimiz vardır bunu yaparken de. STK’lar çoğunlukla öğrenci bazında burs veren yerler olarak görülüyor. Ama sadece bu işi yapmazlar aslında. Türkiye’de var olanların çoğu gençler için bir şeyler yapmaya çalışıyorlar, gençleri içerisine dahil etmeye çalışıyorlar. Ama çoğunlukla gençlerin isteklerine yönelik şeyler yapmakta zorlanıyorlar. Gençlerin kendilerinin kurdukları STK’lar ise tamamen isteklerine yönelik. Bu sayede de onlara çok daha faydalılar. Bu sivil toplum kuruluşları, hedeflerine aşkla şevkle ulaşmaya çalışıyorlar.” Monokl Okumaları’nın da içeriğine değinen Ramazan Aydın, “Danende Topluluğu birçok alanda faaliyet gösteriyor. Monokl Okumaları da bu faaliyetler içinde önemlilerinden bir tanesi. Belirli bir hedef doğrultusunda kitaplar ve hocalar belirleniyor. Farklı bakış açıları bir araya getirilmeye çalışılıyor. Belirli bir sırayla, belirli bir mantık çerçevesinde okumak çok kıymetli. Küreselleşme ve Modernizm’le alakalı bu seneki okumalar, bakış acılarımızı geliştirmek için, nereden bakmamız gerektiğini öğrenebilmemiz için çok önemli. Bugün varolan mevcut düzenin dışında bir şeyler söyleyebilmeliyiz. Bu konuda çok emek verildi. Umarım hepimiz için faydalı bir dönem olur.“ diyerek sözlerini sonlandırdılar.

Sonrasında Danende Topluluğu Eğitim Komisyonu Başkanı Betül Taşçi, “Öncelikle şunu söyleyerek başlamak istiyorum: Özellikle içinde bulunduğumuz şu dönemde birbirimizi duymaya, iletişim kurmaya, yüz yüze olamasak da samimiyete ne kadar ihtiyacımız olduğunu düşünürsek, bugün burada olmamızın o kadar değerli olduğunu fark edeceğiz. Bu dönem pandemiden ötürü mevcudumuz az ama bu ekiple güzel bir dönem geçireceğimize inanıyorum.” diyerek sözlerine başladılar. Ardından Monokl Okumaları’nın isminin neden ‘Monokl’ olduğundan, bununla bağlantılı olarak neden böyle bir programa ihtiyaç duyduğumuzdan, öncesinde neler yaptığımızdan ve ilerleyen süreçlerde neleri amaçladığımızdan bahsettiler: “Monokl, Fransızca kökenli bir kelime olup, filozofların taktığı tek çerçeveli gözlük camına verilen isimdir. Monokl, büyüteç görevi görerek ayrıntılı okumaya yarayan bir cam. Bizim bu programa Monokl Okumaları ismini vermemizin sebebi de bu aslında. O ayrıntılı, inceleyerek okumayı sağlamak. Burada okuyacağımız kitapları tahlil etmek; her birimizin farklı şekilde, farklı bakış açısıyla, belki de birimizin okurken o cümlelerde göremediği, o satır aralarında kalmış olan cümleleri bir başkasının gözünden görebilmemizi sağlayacak. Hem sizin yapacağınız tahlillerde hem de konuk hocalarımızın yapacakları tahlillerde bunu kesinlikle göreceğiz.”
Bu dönem tahlillerin içeriğini belirlemiş olan temamıza da değindiler: “4. dönemine sizinle beraber girmiş olduğumuz Monokl Okumaları’nı, geçen dönem olduğu gibi bu dönem de bir temayla sürdüreceğiz. Bu dönemki temamız “Küreselleşme ve Modernizm” olacak. İçinde bulunduğumuz çağda varlığını çokça hissettiren veya artık tamamen içinde bulunduğumuz için belki de varlığını dahi fark edemediğimiz bir süreci anlatıyor tema. Temayı seçmemizdeki sebep, bunun ayırdına varmaya çalışmak aslında. Birimizin göremediğini birbirimizin görmesini sağlamak.” Son olarak da programın nasıl bir gidişat izleyeceğini ifade ederek sözlerini sonlandırdılar.

Danışman hocamız ve Komisyon başkanımız konuşmalarını bitirdikten sonra Eğitim Komisyonu ekibi kendilerini tanıttılar. Bu süreçte neler yaptığımızdan, bu kitapları seçerken nelere dikkat ettiğimizden söz ettiler. Peşinden Danende Topluluğu çatısı altında bulunan diğer komisyon başkanlarımız da kendi komisyonlarından kısaca bahsettikten sonra katılımcı arkadaşlarımızla tanışma faslına geçtik. Onlarla da tek tek tanıştıktan sonra hepimizin yüzündeki tebessümle programımızı noktaladık. Misafirlerimize teşriflerinden ötürü teşekkür ederiz. Yeni dönem için heyecanlı ve umutluyuz.
Sevgiyle…