Danende Topluluğu olarak düzenlediğimiz Monokl Okumaları etkinliğimizin 2020 – 2021 döneminin beşinci ve son programı 4 Nisan 2021 tarihinde online olarak gerçekleşti.
Bu dönem, geçtiğimiz sene olduğu gibi Monokl Okumaları’na bir temayla başladık. Bu tema, içinde bulunduğumuz çağın en çok konuşulan konularından. “Küreselleşme ve Modernizm”. Diğer dönemlerden farklı olarak, bu dönem her programa mahsus olmak üzere bir alt tema belirledik. Bu haftaki programımızın alt teması ise “Dijital Bağımlılık”. Bu konu doğrultusunda, Aldous Huxley’nin “Cesur Yeni Dünya” eserinin tahlilini gerçekleştirdik. Bizlerden en başından beri desteklerini esirgemeyen ve bu dönem itibariyle 4 dönemdir Monokl Okumaları’nda bizleri yalnız bırakmayan Dr. Hüdayi Sayın hocamız konuğumuzdu.

İlgili kitapları, programımızın ilk saatinde gönüllü olan katılımcı arkadaşlarımız, ikinci saatinde ise konuğumuz tahlil ettiler. Gönüllü arkadaşlarımız, dijital bağımlılıktan, kitapta geçen soma haplarının da bu dijital bağımlılıkla bağdaşacağından, teknolojinin hayatımıza ne derece etki ettiğinden; bu etkinin faydaları ve zararlarını madde madde sıralamaktan çok, geleceğimizde hayatımızı kolaylaştıran şeyler mi yoksa hayatımızı tehdit eden şeyler mi olduğunu tartıştılar. Tatlı bir münakaşa havasında geçen ilk oturumun ardından programımızın ikinci oturumuna geçtik.
Programın ikinci saatinde, Danende Topluluğu Eğitim Komisyonu Üyesi Emre Soysal moderatörlüğünde, konuğumuz Dr. Hüdayi Sayın programımıza katıldılar. Komisyon Üyemiz Emre Soysal, konuğumuzu tanıttıktan sonra sözü kendilerine devrettiler. Dr. Hüdayi Sayın, ilgili kitap ve yazar hakkındaki fikir ve yorumlarını belirterek konuşmalarına başladılar. Kitabın yazıldığı dönem itibariyle önemine ve tektipleştirmeyi eleştiren kolektif bir eser olduğuna değinmekle beraber tutku ve tüketim üzerinden kolektizmi eleştirdiğini, tektipleştirme, dolayısıyla modernizmi eleştirdiğini, günümüz dijitalleşmesinin yaygınlaşmasının etkisi olarak dilimizin tektipleşmesi ile değer yargılarımızın değiştiğini belirttiler.

Kitabın konu itibariyle kapitalizm, komünizm, faşizm, liberal özgürlük kavramları ile bağlantılı olduğunu belirttiler. Kitabın bölümleri ve içeriği ile ilgili bilgilendirme yaptılar. Söz konusu ilk iki bölümde, insan doğasının kötü olup olmadığı; sonraki bölümlerde ise soma ile insan arasındaki ilişki ve somanın insana mutluluk sağlayıp sağlayamayacağı konularına değinildiğini belirttiler. Romanın genel özetine değinen konuğumuz özellikle dördüncü bölümde bahsedilen ve soma ile gerçekleşen bağımlılığa ve sonuçlarına değindiler. “Yeni dijital dünyanın soması, dijital bağımlılıktır. Günümüz yeni neslinin sosyalleşmesi dijital bir şekilde gerçekleşiyor. Dijital dünyada sınırlandırma yoktur. İstediğiniz karaktere bürünebiliyorsunuz. Normalde kısa boylu birinin basketbol oynayamaması ile ekran başında boya bakılmaksızın, bedel ödemeden her şey mümkün. Yani kahramanınızı kendiniz sınırsız sayıda üretebilirsiniz.”
“Bağımlı olan bir nesne ile bağımlı olan bir özne arasındaki bağ kopunca anormalleşme başlar… İki farklı değerin çarpışması söz konusu dolayısıyla tersten gittiğinde toplumsal değerler dışlanır.”

Programımızda değinilen konuları hocamızın sözleriyle belirtmek gerekirse; “İstikrar ve yargı sistemi insana mutluluk verir. Asıl sorun seçim hakkınızın elinizden alınmasıdır. Dijitalleşme ile sinir uçlarımıza kadar sentez olduk. Her şeyimiz; yediklerimiz, içtiklerimiz, giydiklerimiz kaydediliyor. Esasen bizi böyle şartlandırmış oldular ve belirli bir düşünceye yönelttiler. Adım adım takip ediliyoruz. Şu saatten sonra kendimize özel hiçbir şeyimiz olmayacak! Esasen bu çok önemli bir şiddet. Belirli bir dünyaya hızlıca yönlendiriliyoruz. Atomize olduk, bütün dayanışma olanakları ortadan kalktı. Kendi sınırlarımızı yaşayabileceğimiz bir evren oluşturmak durumundayız. Bugünün yarına maliyeti iki katıdır. Özgürlüğün bedeli ebedi teyakkuzdur.”
Program sonunda konu ile ilgili kısa bir video (Wall-E Fitless Humans) izledik ve konuğumuz tahlilini yaptılar. Konuğumuz Danende Topluluğu çatısı altında Eğitim Komisyonu olarak düzenlediğimiz programdan dolayı bizlere teşekkürlerini ilettiler ve bizleri “Sizler yeni erdemler oluşturacaksınız” sözleri ile onurlandırdılar. Genel başkanımız İsmail Yılmaz, Komisyon Başkanımız Betül Taşçı ve Komisyon üyelerimiz son sözlerini belirttikten sonra programımızı sonlandırdık.
Böylece dönemin son programını da gerçekleştirmiş olduk. Hep beraber daha nice Okumalara…
Sevgiyle, hoşça kalın…