İçeriğe geç →

Taner Baba

 

Monokl Okumalarında Bu Hafta
               16.12.2017
                

 

Monokl Okumaları katılımcıları 16 Aralık’ta beşinci program için bir araya geldiler. 

Program her zaman olduğu kültürün membâı bir mekan olan Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nde gerçekleşterildi. 

Beşinci programın eseri Dergah  Yayınları tarafından çıkarılan Mustafa Kutlu’nun kaleme aldığı Ya Tahammül Ya Sefer adlı kitaptı.

Monokl Okumaları’nın bir şiârı olan öğrencilerin kitabı tahlil etmesi ilk saatte gerçekleşti. Kitap hakkında düşüncelerini, duygularını, kitabın onlarda hissettirdiği neler var ise bir bilgi zinciri şeklinde katılımcılar kendi aralarında paylaştılar. Kitabı anlatma görevini üstlenen Öznur Şahin arkadaşımız kitabı anlatmaya başlamasından tahlilin bitimine kadar tahlil bu şekilde devam etti. Her zaman olduğu gibi hem tahlil hem de bir bilgi alışverişi gerçekleşti. 

Ya Tahammül Ya Sefer adlı eserin konuşulduğu beşinci programımızda konuşmacı Taner Baba aramızda bulundu. 

Sayın Baba, kitabın vermeye çalıştığı düşünceleri anlatmadan önce kitabın yazarı olan Mustafa Kutlu Beyfendinin hayatına doğru bir yolculuğa çıkardı bizleri. Kutlu’nun her ne kadar bir yazar olmasına rağmen aynı zamanda futbolla çok ilgili olduğunu hatta okurlarının hoşuna dahi gitmesi bile bir ara spor yazarlığı yaptığını Sayın Baba bizlere aktardı.

Kitabın içeriği hakkında daha doğrusu kitabın bizlere vermek istediği anlamı anlamamız için Sayın Baba gerçek hayattan birçok örnekler verdi. Bu örnekler arasında aynı zamanda Taner Baba’nın kitaptaki bazı olaylar ile kendi hayatında yaşadıkları bazı olayların paralel olduğunu anlattı. Taner Baba, kitaptaki her karakteri bizlere anlatmaya başladıkça kitabın bizlere karakterler üzerinden çok mesajlar verdiğini anlıyorduk. 


"Kitapta aile olarak geçen Asım, Fetanet ve İlhan karakterleri birer olguyu temsil ediyorlar. Bu olgular şu şekildedir: Asım, akademi ile kitapta bahsedilen davayı, Fetanet bilgi ve zekayı İlhan ise Asım’ın neslini temsil ediyor." diye de ekliyor aynı zamanda Sayın Baba. 


Kitaptaki Yunus karakterinden bahsederken Sayın Baba, "Yunus kendisinden çok iş beklenen bir kişi. Beklenen bu işleri yaparken "Önce insan yetiştirmek gerek." mantalitesinden yola çıkarken kendini yetiştirmediği için yapmak ya da kendisinden yapılması beklenen iyi işleri yapmak için taviz veren bir karaktere bürünmüştü.  Ve taviz tavizi doğurmuştu. Tıpkı "Bir taviz bin tavizi doğuruyor." sözünü doğrular bir karaktere bürünmüştü Yunus. Ve kitapta geçtiği gibi kendisinden iyi işler beklenen bir kişiden makam derdine düşen bir kişiye dönüşmüştü." diye ekliyor.

 

Sayın Baba kitapla ilgili anlatımını bitirdikten sonra bizlere türkü okudu. Yanında getirdiği bağlaması ile kitabın barındırdığı anlamı anlatan türküleri okurken katılımcıların bu duygu yoğunluğunu gönüllerinde hissettikleri yüzlerinden hissediliyordu. 

Taner Baba’ya bu güzel programa katılımları için teşekkür ediyoruz. Sayın Baba’nın gönlüne ve yüreğine sağlık. Aynı zamanda her program da hazır ve nazır olan Monokl Okumaları katılımcılarıma da teşekkür ederiz. 

Bahara karşı konulamaz ve çiçekler açar. Umut gençlerde.

|Mustafa Kutlu|