İçeriğe geç →

Monokl Okumaları Sezon Finali

30 Mart 2019 Tarihinde Cundi Sosyal Tesisi’nde gerçekleşen Sezon finali programımız, tam da “Monokl Okumaları” isminin hakkını verecek bir final programı oldu. Final programının ve bununla beraber 2. sezonumuzun son kitabı: İran kökenli filozof Daryush Shayegan’ın kaleme aldığı “Yaralı Bilinç” isimli kitap idi.


Yazarın deyimiyle; Yaralı Bilinç, tarihte geride kalmış ve değişimler şenliğine katılmamış uygarlıklardaki zihin çarpıklıkları üzerine bir denemedir. Danende Topluluğu ekibi ve Monokl Okumaları programımızın değerli katılımcılarıyla beraber final programımızda biz de bu zihin çarpıklıkları üzerine eğilmeye çalıştık. Tabi ki de yalnız değildik…

Sezon Final programımızda Yaralı Bilinç’in derinliklerine inebilmek için birbirinden değerli iki konuğu ağırladık. Geçen seneki Monokl Okumaları programımızda Stefan Zweig’ın Satranç kitabı için ağırladığımız İstanbul Yeniyüzyıl Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölüm başkanı ve aynı üniversitede öğretim üyesi olan Dr Hüdayi Sayın hocamız bu sene de bizleri yalnız bırakmadı. Bir diğer konuğumuz ise; Gazeteci – Yazar, Türk – Arap Medya Derneği başkanı Turan Kışlakçı idi.

Dr Hüdayi Sayın’ın moderatörlüğünde başlayan programımız Turan Kışlakçı’nın sözleriyle devam etti. Daryush Shayegan’ın farklı kültürlerden gelmesi ve birçok dile hakim olmasının onu farklı kıldığını belirten Kışlakçı, Shayegan’ın hem şah rejiminden hem de molla rejiminden şikayetçi olduğunu da sözlerine ekledi.

Shayegan’ın çözüm arayışlarında şairlere son derece önem gösterdiğini belirten Turan Kışlakçı sözlerine şu şekilde devam etti : “Çünkü şairlerin kullandığı üst dil herkese hitap ediyor. Bu yüzden şiirin bir çözüm yolu olabileceğini düşünüyor”

Günümüzde İslam dünyasının iflas içerisinde olduğuna dikkatleri çeken Kışlakçı sözlerini şu şekilde sonlandırdı : “Sizler, entelektüeller olarak Batı’yı da iyi anlayın, Doğu’yu da iyi anlayın. Her ikisine de hakim olun.”

Turan Kışlakçı sözlerini bu şekilde sonlandırdıktan sonra görüşlerini belirtmek üzere moderatörümüz Dr. Hüdayi Sayın söz aldı : “Shayegan gelenek ile modernite arasında kalmışlığı anlatıyor. Şark insanının modern olamaması, ama geleneğe de dönememesi sorunsalı üzerine eğiliyor.

” Bu sözlerinin ardından, Doğu toplumları olarak bir başka eksiğimiz olan eleştirel düşünme tarzına değinen Sayın “Eleştirel düşünme, eleştirel konuşma ve eleştirel yazmayı” denememiz gerektiğini söyledi. Eleştirel düşüncenin oluşabilmesi için insanların okuduklarını sağlıklı bir şekilde anlayabiliyor olması gerektiğini belirtti.

Böylece Şark toplumları olarak yapıcı eleştiri kültürünü yavaş yavaş yaygınlaştırabileceğimizi söyledikten sonra sözlerini şu tavsiyeyle noktalandırdı : “Gençler olarak hem yaşayan bir yabancı dili, bununla birlikte aynı zamanda en az bir tane öldü dili bilin.” Değerli konuklarımız konuşmalarını bitirdikten sonra Monokl Okumaları katılımcılarını sertifikalarını almak üzere sahneye davet ettik.

Sertifikalar dağıtıldıktan sonra birbirleriyle vedalaşan katılımcılarımız, bir sonraki Monokl Okumaları sezonu için birbirleriyle sözleşerek mekandan ayrıldılar.

Bizleri dönem boyunca yalnız bırakmayan Monokl Okumaları katılımcılarımıza, bize kapılarını açan TYB İstanbul Şubesi’ne, Teşrifleriyle bize bilgi şöleni yaşatan konuklarımıza teşekkürü borç biliriz. Bir sonraki Monokl Okumaları sezonunda görüşmek dileğiyle… Ruh aydınlıkları dileriz…