Hepimiz, özellikle uzun seyahatlerimiz sırasında, bir sürü panelin dev bir arsada yan yana dizilip oluşturduğu güneş tarlalarını görmüşüzdür. Güneş enerji santrali de diyebiliriz tabii ki. Gündüzlerimizi aydınlatıp bizlere adeta bir lamba görevi gören Güneş, geceleri de ışıkları açıp evimizi aydınlatabilmemizi sağlayan bir enerjiyi bizlere sunuyor artık.
Yazar: Ebrar Mert
Ülkemiz üç yanı denizlerle çevrili bir mavilikler cennetidir. Teknolojinin gelişmesiyle denizlerimizden daha çok faydalanabilmekteyiz. Özellikle hızla tükenen doğal kaynak arayışı denizlerimizi tüm dünyanın gözünde daha da kıymetli hale getirmekte ve hâl böyleyken onları ve sınırlarımızı korumak adına çok ciddi bir çaba gösterilmektedir.
Yazar: Ebrar Mert
“Elektrik alanında en büyük çalışmaları kim yapmıştır?” diye sorsak ilkokulda öğrenildiği üzere verilecek cevap, Thomas Edison olur. Fakat bu işin meraklıları araştırma yapınca görecektir ki Nicola Tesla’nın bu alandaki çalışmaları yadsınamaz şekilde fazladır. Tarihte bu iki isim alternatif akım ve doğru akım üzerinde bir çatışma yaşamıştır.
Yazar: Fatma Semiha Ünal
Atmosferin dışındaki görevlerini arttırmak isteyen ve bunu gerçekleştiren insanoğlu, birçok uzay görevi için en yakınımız, uydumuz olan Ay’a gitmektedir. Apollo11′ den sonra 12 astronot daha Ay yüzeyinde bulunmuştur. Ayrıca, Ay daha sonra yapılması planlanan Mars gibi farklı gezegenlere olacak yolculuklardan önce denemelerinin yapılmasına en elverişli mekandır. Dediğimiz gibi, yolculuklar atmosfer dışına olduğundan dolayı göreve giden astronotlar kullanacakları bütün oksijeni beraberlerinde götürmeye mecbur kalmaktadırlar.
Yazar: Ebrar Mert
Tarihler 27 Aralık 2019’u gösterdiğinde herkesin heyecanla beklediği yeni yerli arabamız, TOGG, gözler önüne çıkmıştı. Söylenene göre 2022’ de yerli gururumuzu yollarda göreceğiz ve aracın üretimine Bursa Gemlik TSK arazisinde başlanılacak. İsminden de aldığı üzere Türkiye Otomobil Geliştirme Grubu’nun geliştirmiş olduğu araç, Gebze Bilişim Vadisi’ ne yakın olan Osmangazi Köprüsünde ilk sürüşlerini denemiş oldu. Tasarımı ve diğer araçlardan kendisini ayıran özellikleriyle dillerden düşmedi. Gelin bu özelliklere biraz değinelim…
Yazar: Nidanur Tekin
Bir maddenin atom çekirdeğindeki nötronların sayısı, proton sayısına göre fazla ise; bu tür maddeler kararsız bir yapı göstermekte ve çekirdeğindeki nötronlar alfa, beta, gama gibi çeşitli ışınlar yaymak suretiyle parçalanmaktadırlar. Çevresine bu şekilde ışın saçarak parçalanan maddelere radyoaktif maddeler denir. Alfa, beta, gama ışınları spektrumun en üstünde yer alır ve insan sağlığına gerçekten zararlıdırlar.
Yazar: Ebrar Mert
Son yıllarda robotlar hayatımızın içine hızlı bir şekilde giriş yapmıştır. Yaşamımızın her alanında onlarla karşılaşmak mümkündür. Tarımda, sanayide, mutfakta ve daha birçok yerde insanların yaptığı işlerin çoğunu yapabildikleri için, işçilerin düşmanı işverenlerin ise dostu olmuşlardır.
Yazar: Fatma Semiha Ünal
RADAR, yayınlanan radyoelektrik dalgalarının bir engele çarptıktan sonra yansıyarak vericiye geri dönme ilkesine dayanmaktadır. Radar sözcüğü, İngilizcede “radyo ile bulma” ve “yerini tespit etme” anlamına gelen “radio deteching and ranging” sözcüklerinin baş harflerinden türetilerek oluşturulmuştur. Heinrich Hertz, günümüz radar sisteminin mucidi olarak tarihe geçmiştir.Yazar: Nidanur Tekin
Yazar: Nidanur Tekin
Uydu kavramını, günümüzde sadece televizyonda kullandığımız şekilde bilsek de çeşitliliği ve işlevi çok daha derindir. Bununla beraber, gezegenlerin sahip olduğu Ay gibi doğal uydular da unutulmamalıdır.
Yazar: Nidanur Tekin
Teknolojinin ilerlemesiyle günümüzde bilişim kaçınılmaz hale gelmiştir. Gün geçtikçe elimizde kalan verileri, iş raporlarını, dosyaları, kısaca bizim için önemli olan her şeyi sahip olduğumuz teknolojik aletlerde saklamaya başladık. Bu durum bizlere aradıklarımıza hem kolay bir biçimde ulaşmayı hem de hızlı bir şekilde bulabilmeyi sağladı.
Öncelikle “ Otonom araçlar nedir?” buna bir göz atalım. Otonom araç, insan desteği olmadan çevresini algılayan, navigasyon ve yönlendirme yeteneğine sahip araçlara verilen addır. Çalışma ve algoritma sistemlerine bakacak olursak, bu araçlar radar Lidar, GPS, odometri ve bilgisayar sistemlerini kullanarak çevreyi algılar. Gelişmiş kontrol sistemleri, uygun gezinme yollarının yanı sıra engelleri ve ilgili tabelayı tanımlamak için duyusal bilgiyi yorumlayan algoritmalara sahiptirler.
Yazar: Nida Nur TEKİN
Bir birimin tam milyarda biri olarak kabul edilir. 10-9 ile o uzunluğu çarparak elde ederiz bu ölçüyü. Yunanca “cüce” anlamına gelen bu kelime birçok araştırmanın, olayın, konunun boyutunu değiştirir. Mecazen değil, tamamen gerçek anlamda. Bu kelime: Nano. Nanometre mesela, metrenin milyarda biri anlamına gelen bir ölçü birimidir. Bu gözle görülemeyecek kadar küçük bir uzunluktur.
Yazar: Havva Nur Tekin
Bilim kurgu karakterleri gibi olmayı hemen hemen hepimiz en azından çocukken hayal etmişizdir. Tonlarca ağırlıktaki yükü tek elimizle kaldırmak, kilometrelerce uzaklıktaki sesi duymak ya da bir nesneyi görebilmek, uçabilmek, kısa sürede öğrenebilmek gibi türlü türlü yeteneklere sahip olabilsek nasıl olurdu? Cyborg işte tam da bilim kurgu karakterlerinin hayat bulmuş hali diyebiliriz
Yazar: Sülbihan Tekin
İnsan yüzünü tespit edip, tanımlamaya yarayan gelişmiş bir teknolojidir. İşlem yaparken yüz tanıma biyometri sistemini kullanır. Biyometri, bireyin fiziksel özelliklerinin belirlenerek kimliğinin tespit edilmesinde kullanılmak amacı ile geliştirilmiş bir ölçme ve hesaplama yöntemidir. Yüz tanıma teknolojisi, en hızlı büyüyen biyometrik teknolojidir. Bunun en önemli sebebi ticari pek çok uygulamada işlevsel olması ve sistemin diğerlerine kıyasla çok daha kolay kurulabilmesidir.
Yazar: Nidanur Tekin
G,2G,3G, 4G,5G… Nedir bu G’ler? Öncelikle bu rakamların yanındaki G, “generation” ın kısaltılması olup nesil anlamına gelmektedir. Ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar nedeniyle yaklaşık 10 yılda bir yeni bir G’ye geçilmiştir. Yaklaşık 35 yıl önce Amerika’da, mobil haberleşmenin kitlelere yayılması 1G diye adlandırılarak başlamıştır. Birinci nesil mobil haberleşme sistemleri, tamamıyla analog sistemler olan abone kapasitesi düşük, güvenlik ve performans açısından çok zayıf sistemler olarak anılmıştır.
Yazar: Fatma Semiha ÜNAL
Mona Lisa, Son Akşam Yemeği, 9. Senfoni… Hepsi, üstad olarak görülen değerli sanatçıların eserleridir. İnsanların ruhunu okşayan, hislerine tercüman olan bu eserler ve daha fazlası bir müzik aleti, birkaç renk boya, belki bir fotoğraf makinesi ile ortaya çıkar ya da çıkardı.
Yazar: Havva Nur Tekin
Geçmişten günümüze gelene kadar birçok organ nakli gerçekleşmiştir. Organ naklinin geçmişi 17.yüzyıla uzanır. Bu yüzyılda deri nakilleri gerçekleşmektedir. İlk başarılı organ nakli böbrek transplantasyonudur. Bu nakil 1954 yılında Chicago’ da Amerikalı cerrah Joseph Murray tarafından gerçekleştirilmiştir.
Yazar: Hürrem Vuslat Taşkıran
Günümüzde dronların kullanıldığı alanlardan biri de savunma sanayisidir. İHA’ların ülkelerin savunma sistemlerinde önemli bir yer aldığı bilinmektedir. Savunma sanayisine katkı sağlayacak olan mikro dronlar ise henüz deneme veya sunum aşamasında bulunmaktadır.
Yazar: Sülbihan Tekin
Teknoloji gün geçtikçe hayatımızda kendini daha gösterir bir hale geldi. Geçmişte sadece bir hayal olarak görülen uçmak eylemi ilk olarak Endülüslü İslam bilgini Abbas İbn Firnas‘ın denemeleriyle gerçekleşirken Wright kardeşlerin ilk motorlu uçak yapımıyla gelişen uçaklar hayatımızın zirvesine ulaştı.
Yazar: Hürrem Vuslat Taşkıran
Geçtiğimiz günlerde dünyayı sarsan bir olay yaşandı: Tarihte ilk defa bir kara delik fotoğrafı çekildi. Bu uluslararası bir işbirliğinin ve içlerinde Türk astrofizikçi Feryal Özel’in de bulunduğu yaklaşık 200 kişilik bir ekibin eseri olsa da şu an katkısı en yatsınamaz kişi şüphesiz ki bir bilgisayar mühendisi: Katie Bouman.
Yazar : Havva Nur Tekin