
GÖRÜNMEZ: KARA DELİK
Geçtiğimiz günlerde dünyayı sarsan bir olay yaşandı: Tarihte ilk defa bir kara delik fotoğrafı çekildi. Bu uluslararası bir işbirliğinin ve içlerinde Türk astrofizikçi Feryal Özel’in de bulunduğu yaklaşık 200 kişilik bir ekibin eseri olsa da şu an katkısı en yatsınamaz kişi şüphesiz ki bir bilgisayar mühendisi: Katie Bouman.
Einstein’in tahminlerini doğru çıkartan ve İzafiyet Teorisi’ni destekleyen tarihin ilk kara delik fotoğrafı 10 Nisan 2019 tarihinde Belçika’nın Brüksel şehrinde gerçekleştirilen basın toplantısı ile kamuoyuna sunuldu.
M87
Görüntü Virgo gökada kümesinde bulunan Messier 87 galaksisinin tam ortasındaki bir kara deliğe aittir. Bu kara deliğin dünyaya 55 milyon ışıkyılı uzaklıkta bulunduğu ve Güneş’in yaklaşık 6.5 milyar katı kütleye sahip olduğu saptandı.
EHT
Şimdiye kadar çok fazla kara delik fotoğrafı görülmüş olabilir. Ama asıl gerçek şu ki şu ana kadar yayınlanan resimlerin hepsi aslında teoriden ibarettir. Bu teorileri ispatlamak ve gerçek bir kara delik fotoğrafı yayınlamak amacıyla icat edilmiş olan Event Horizon Telescope (EHT) uluslararası bir iş birliğinin ürünüdür ve proje direktörleri bundan sonra da geliştirerek çalışmalarına devam edeceğini bildirmiştir.
DÂHİ BİLİM KADINI
Kara delikler ne kadar büyük olursa olsun aslında bir galaksiden oldukça küçüktür. Onları bizzat göremesek de bize verdikleri gölgelerle sır perdesi bir nebze olsun aralandı ve dünyanın farklı yerlerindeki 8 ayrı teleskopla Samanyolu galaksisinin yakınındaki süperkütleli bir karadelik fotoğrafı çekildi. Hawaii, Meksika volkanları, Arizona, İspanya, Sierra Nevada dağları, Şili Atacama Çölü ve Antartika’ya yerleştirlen bu teleskoplar, VLBI diye adlandırılan teknik ile dünya boyutunda devasa bir teleskop gibi işlem gördü. 8 ayrı teleskoptan gelen sinyaller dâhi bir bilgisayar mühendisi olan Katie Bouman’ın yazdığı algoritma ile işlendi, birleştirildi ve fotoğraf haline getirildi. Çoğu kişi bunu yapmanın neredeyse imkansız olduğu düşünse de Bouman, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde yüksek lisans yaparken yazmaya başladığı bu algoritmayla yaklaşık 3 yıl boyunca kaydedilen görüntüleri kıyaslayıp gerçek bir kara delik fotoğrafı yakalamayı başardı.
Yazar : Havva Nur Tekin
Kaynaklar:
1)https://eventhorizontelescope.org/
2) https://www.eso.org/public/usa/announcements/ann19018/
INVISIBLE: THE BLACK HOLE
There was an event that shook the world recently: The first black hole was photographed in the history. Although that’s an achievement of an international cooperation and a team about 200 people that also included a Turkish astrophysicist Feryal Özel, the person whose contribution cannot be ignored a computer engineer named Katie Bouman.
The first black hole photograph in the history that corrects Einstein’s predictions and supports the Relativity Theory was presented to the public by the press conference was performed in the city of Brussels of Belgium on April 10, 2019.
M87
The image belongs to a black hole in the center of the Messier 87 galaxy at Virgo galaxy cluster. Additionally the black hole is 55 million light-years away from the world and has six and a half billion times massier than the sun.
EHT
So far too many black holes photo may have seen. But the truth is that all of the pictures published so far are essentially just a theory. Event Horizon Telescope which (EHT) was invented to prove these theories and to create a real black hole photo is the product of an international collaboration and after that directors of the project reported they will continue to work on this issue.
THE GENIUS SCIENCE WOMAN
The black holes are no matter how big actually it is fairly smaller than a galaxy. The mystery was solved with the shadows that they gave to us and a supermassive black hole that is near to Milky Way Galaxy was photogaphed by using 8 telescope which in different places of the world. These telesecopes which were located to volcanoes in Hawaii, Mexico, mountains in Arizona, the Spanish Sierra Neyada and the Chiliean Atacama desert, and Antarctica worked like a world-size telescope by a technique is called VLBI. The signals come from 8 separate telescopes were handled, combined and turned into a photo via the algorithm which was written by genius computer engineer, Katie Bouman. Most of the people tought that doing this is almost impossible but Bouman was able to achieve the photo of a real black hole by the algorithm that she started to write while she was a postgraduate student and compare the images recorded for approximately 3 years.
The interpreter: Havva Nur Tekin
bibliography: 1)https://eventhorizontelescope.org/
2) https://www.eso.org/public/usa/announcements/ann19018/